Blog Post

HERDEFINIEER onboarding: een nieuwe definitie voor een nieuw decennium

Onboarding krijgt steeds meer aandacht. 77% van professionals geloven zelfs dat het succesvol inwerken van nieuwe medewerkers belangrijker is dan ooit. Maar net als bij elke grote verandering is er een aanzienlijk verschil tussen deze doorvoeren, en dit echt goed doen.



Elke organisatie doet aan onboarding. Sommigen hebben complete strategieën om nieuwe medewerkers te betrekken en inspireren gedurende hun inwerkprogramma. Velen maken gebruik van een reeks oriëntatieactiviteiten en optionele trainingsmodules. En 22% heeft geen formeel proces en vertrouwt erop dat bestaand personeel ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers wegwijs worden gemaakt. 

Een overzicht van onboarding
Bijna een kwart van de organisaties geeft aan geen formeel programma te hebben. Voornaamste Barrières Voor Een Effectieve Onboarding NLBron: https://www.allied.com/docs/default-source/pdf/may-mobility-telecommuting2013final.pdf 

Ongeacht waar je bedrijf zich bevindt - de eerste stap naar eersteklas onboarding is het HERDEFINIËREN van je processen voor een nieuw decennium.

 

Wat betekent 'herdefiniëren van je onboarding'?


We bedoelen daarmee een volledig andere aanpak dan je huidige werkwijze, met nieuwe, aansprekende ideeën.

Denk hierbij aan het creëren van invloedrijke onboarding content, afgestemd op de behoeften van je nieuwe medewerkers. Tevens gaat het om op ervaringen gebaseerde en content gedreven programma's die consistent worden gepresenteerd binnen verschillende afdelingen en locaties.

 

Waarom herdefiniëren?


Eenvoudig. Omdat goede onboarding behalve de positieve emotionele impact op je medewerkers, impact op de business heeft. 

Talmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-happy-pink
Talmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-happy-pink
Talmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-sad-purple

Bedrijven met eersteklas onboarding programma's behouden tot 91% van hun werknemers gedurende het eerste jaar

Talmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-happy-pinkTalmundo-smiley-happy-pink
Talmundo-smiley-sad-purpleTalmundo-smiley-sad-purpleTalmundo-smiley-sad-purpleTalmundo-smiley-sad-purple
Talmundo-smiley-sad-purpleTalmundo-smiley-sad-purpleTalmundo-smiley-sad-purple

- vergeleken met 30% bij organisaties met slechte of informele programma's.

Daarnaast zullen nieuwe medewerkers die een geweldige onboarding ervaren 34% sneller productief, en kunnen ze tussen de 33% en 54% meer betrokken zijn dan hun tegenhangers zonder goede onboarding ervaring.

 

Hoe herdefiniëren we?


Wat een goed inwerkprogramma betreft is een content gedreven aanpak die ervaring voorop stelt de juiste strategie.

Waarom? Omdat dat is wat je nieuwe medewerkers willen. De meesten van ons spenderen meer dan 8 uur per dag aan digitale content, en wanneer die content slecht wordt geleverd, haakt bijna 40% van ons af.

Als je je nieuwe medewerkers goed doordachte, inspirerende verhalen, video-introducties van belangrijke collega’s en boeiende testimonials van bestaand personeel biedt, krijgt hun rol context in je organisatie. Ook maakt dit het proces, waarmee anders geen verbinding wordt gevoeld, menselijk.

Begin met het inventariseren van de huidige situatie. Je kent het gezegde - je hoeft niet 'het wiel opnieuw uit te vinden'. Waarschijnlijk zijn veel stukjes van je onboarding-puzzel al aanwezig in je bedrijf - misschien zijn ze alleen verstopt, worden ze te weinig gebruikt of zijn ze toe aan vernieuwing.


Een overtuigend onboarding verhaal samenstellen


Denk na over het soort verhaal dat je aan je nieuwe medewerkers wilt vertellen en visualiseer hoe dat verhaal in elke fase van het inwerkprogramma kan worden verteld.

Begin bij het begin:

   
1
Stel de toon van het programma vast. Hoe wil je dat het overkomt? Professioneel? Ongedwongen? Iets daartussen?

2

Vraag je bestaande medewerkers wat ze zouden willen weten als ze opnieuw zouden starten bij je organisatie. Welke content zouden ze willen ontvangen?
3
Neem behapbare stukjes van grote hoeveelheden content zoals handleidingen en langdurige training, en verstrek ze gefaseerd gedurende het hele onboarding traject.
4
Denk na over de rol van je werkgeversmerk. Is alles in de stijl van je merk? Ziet het er goed uit?

5

Wat zijn de onuitgesproken regels van je organisatie? Hoe breng je deze over?

   



TOP TIP

Houdt bij het herdefiniëren van je onboarding verhaal rekening met het volgende uit een recente Thrivemap- enquête naar werknemerstevredenheid:
‘48% van werknemers zegden hun baan op omdat het niet voldeed aan hun verwachtingen


In een zeer concurrerende markt doen bedrijven alles wat ze kunnen om toptalent aan te trekken, soms zijn ze zelfs minder transparant over hun bedrijfscultuur en de aard van de functie die ze aanbieden.

Het is een kortzichtige strategie die je uiteindelijk duur komt te staan wanneer dat talent weer weggaat - formuleer dus duidelijke verwachtingen en wees eerlijk.

 

Maak je programma op maat


Vervolgens moeten we nadenken over hoe we je programma persoonlijk kunnen maken. Niet elke nieuwe medewerker heeft op hetzelfde moment behoefte aan dezelfde dingen, dus je hebt een strategie nodig die verschillende informatie effectief kan verstrekken aan verschillende mensen op het juiste moment.

Denk hierbij aan het volgende:

   
1
Is je content beschikbaar in meerdere talen?

2
Kun je informatie eruit filteren die niet relevant is voor je nieuwe medewerker? Of krijgt elke nieuwe medewerker hetzelfde pakket?
3
Kun je je nieuwe medewerker bij het proces betrekken? Laat hen een video-introductie maken voordat ze beginnen, zodat het team uitkijkt naar hun komst.
4
Is je programma interactief? Kunnen je nieuwe medewerkers feedback geven over hun ervaringen gedurende de hele onboarding tijdlijn?
5
Hoe stelt een nieuwe medewerker vragen? Rechtstreeks aan HR? Op een FAQ-portaal? Misschien heb je een Q&A chatbot nodig?
6
Zijn belangrijke contactpersonen betrokken bij het inwerkproces van je nieuwe medewerker? Hebben ze een buddy? Een mentor? Ondersteuning van de manager?
   


Als je je programma persoonlijk maakt, zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers niet overweldigd raken met irrelevante informatie. Ook wordt een tweerichtings dialoog opgezet waardoor je aanpassingen kunt doen en verbeterpunten kunt vaststellen.

 

Consistentie leveren in verschillende afdelingen en locaties


Tenslotte is het tijd om te bekijken hoe je je onboarding programma in verschillende afdelingen en locaties invoert.

44% van de HR-managers gelooft dat het grootste obstakel voor effectieve onboarding de inconsistente toepassing in hun organisatie is - dit is dus belangrijk!

Zie het als personalisatie op grotere schaal:

   
1
Heb je verschillende inwerktrajecten voor verschillende afdelingen? Zo nee, waarom niet?

2
Zijn afdelingsleiders betrokken bij het onboarding programma? Hebben ze content die specifiek is voor hun teamleden en die je zou kunnen gebruiken?
3
Zijn er locatie-specifieke vragen voor je verschillende kantoren? Moet je een Q&A-lijst opstellen om deze vragen vooraf te beantwoorden?
4
Kun je informatie uitfilteren die niet relevant is voor bepaalde locaties en teams?

5
Gebruikt elk kantoor dezelfde huisstijl? Of gebruiken ze deze door elkaar en creëert dit verwarring. Kun je dit standaardiseren?
6
Hoe meet je de effectiviteit van je onboarding op verschillende locaties? Gebruikt iedereen dezelfde indicatoren?
   


Consistentie is hier essentieel. Je wilt dat je onboarding uniform verloopt binnen alle teams en op alle locaties. Denk na hoe je je hulpmiddelen kunt centraliseren en ervoor kunt zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

 

Onze conclusie?


Herdefiniëren gebeurt niet van de ene op de andere dag. Hiervoor is een speciaal HR-team nodig en het vergt veel denkwerk en creativiteit. Ook is het maar één deel van de puzzel.


Eerst HERDEFINIEER je je programma.
Dan AUTOMATISEER je je proces en tenslotte
verzamel je inzicht om je organisatie te OPTIMALISEREN.

Onthoud, eersteklas onboarding betekent: 
Een programma op basis van ervaring en content dat is afgestemd op de nieuwe medewerker en consistent is in heel de organisatie..



We hebben meer dan 8 jaar de toonaangevende bedrijven in de wereld geholpen hun onboarding te herdefiniëren. We staan ook klaar om jou te helpen.

New call-to-action


Onderwerpen: Onboarding
rightarrow-PINK
Meer onboarding content