Blog Post

6 preboarding tips om je nieuwe medewerkers te verwelkomen

Wat velen zich afvragen is ‘hoe’ HR nieuwe medewerkers effectief kan preboarden zodat je de kloof tussen het tekenen van het contract en de startdatum kunt dichten. Welke hulpmiddelen en technieken hebben we tot onze beschikking om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel en zelfverzekerd voelen nog voordat ze op de eerste dag het kantoor binnenstappen?

In dit artikel delen we 6 tips die je zullen helpen om je werknemers in stijl en waardigheid in te werken! Met deze trucs kun je de basis leggen voor een succesvol inwerkproces en een productief en betrokken team.

Heart PurpleWhite-1

1. Geef ze een warm welkom


Een welkomstpakket is een geweldige manier om nieuwe werknemers het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden. Dit kan bestaan uit een handgeschreven welkomstbrief, bedrijfsspulletjes en al het benodigde materiaal dat ze om zich voor te bereiden op hun functie. Door dit pakket voor de startdatum te versturen, zorg je ervoor dat ze zich enthousiast en gemotiveerd voelen voor hun nieuwe baan. 

Het is belangrijk om rekening te houden met het praktische nut van de goodiebag en de impact op het milieu. Hoewel het verleidelijk is om iets opvallends of unieks te kiezen, is het belangrijk om items te kiezen die nieuwe werknemers echt zullen gebruiken en nuttig vinden. Je kunt bijvoorbeeld pennen, stickers, draagtassen of laptopsleeves met een merknaam geven, maar je kunt ook milieuvriendelijkere opties overwegen, zoals een setje herbruikbare rietjes, een gerecyclede waterfles of zelfs deze geweldige koffiebekers van Huskee, gemaakt van afvalkaf van koffie.

93% van de werknemers zeggen dat ze zich door de bedrijfsuitrusting verbonden voelen met hun merk en teamgenoten.

Heart PurpleWhite-1

2. Koppel ze aan hun team


Een nieuwe medewerkers voelt zich snel een buitenstaander binnen een nieuwe organisatie. Je kunt dit tegengaan door ze voor hun eerste dag in contact te brengen met hun team. Dit kan via een virtuele meet-and-greet, een berichtje op Linkedin of een introductie via e-mail.

Stimuleer het team aan om iets te vertellen over zichzelf, hun rol en waar ze de komende maanden enthousiast over zijn. Hierdoor zal de nieuwe medewerker zich meer op zijn gemak voelen als hij zijn teamleden om steun en begeleiding vraagt.

63% van de werknemers zegt dat het hebben van een maatje op het werk leuker maakt

Heart PurpleWhite-1

3. Zoek een buddy


Een buddy, maatje of mentor kan nieuwe werknemers helpen om zich zekerder en gesteund te voelen tijdens hun eerste werkweken. Deze persoon kan vragen beantwoorden, begeleiding bieden en hen introduceren bij belangrijke stakeholders.

Als je een buddy of mentor kiest, zoek dan iemand die ervaring heeft in de functie, toegankelijk en vriendelijk is en een positieve houding heeft. Je kunt je nieuwe medewerker zelfs een korte enquête sturen om erachter te komen met wat voor soort persoon hij of zij het beste zou samenwerken en hem of haar dan op de juiste manier koppelen.

Nieuwe werknemers met buddies zijn 23% meer tevreden over hun algemene inwerkervaring

Heart PurpleWhite-1

4. Laat ze de bedrijfsvibes voelen


De bedrijfscultuur en -waarden maken een groot deel uit van wat jouw organisatie een unieke werkplek maakt. Door deze informatie met nieuwe werknemers te delen tijdens de preboarding, help je hen te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe ze kunnen bijdragen aan de missie van het bedrijf.

Je kunt deze content in verschillende formats met ze delen, bijvoorbeeld via een bedrijfsvideo, schriftelijk of een presentatie. Zorg ervoor dat je informatie over de missie, visie en waarden van je bedrijf opneemt, evenals belangrijke beleidsregels of procedures, maar ook de gezellige kant van het bedrijf. 

93% van de werknemers die een bedrijfscultuurtraining krijgen, voelen zich verbonden en betrokken met hun werkplek

Heart PurpleWhite-1

5. Train ze als een baas


Om nieuwe medewerkers een vliegende start te geven, is het belangrijk om ze de juiste opleiding en hulpmiddelen te bieden. Denk aan online cursussen, tutorials voor software of toegang tot interne trainingsprogramma's.

Zorg tijdens het preboardingproces dat je relevante trainingsmaterialen en bronnen deelt met de nieuwe collega. Zo kunnen ze alvast een voorsprong nemen in het begrijpen van hun functie en het bedrijf.

Onthoud dat training in de preboardingfase optioneel moet zijn, aangezien je nieuwe medewerker waarschijnlijk nog bezig is met het afronden van hun opzegtermijn bij hun vorige werkgever.

Wist je dat 40% van de werknemers die niet de benodigde training krijgen om effectief te worden, hun baan binnen het eerste jaar verlaat? 

Heart PurpleWhite-1

6. Introduceer de manager vroegtijdig

Als de startdatum nadert, is het normaal dat nieuwe medewerkers zich een beetje nerveus voelen over hun nieuwe rol. Een manier om hun zenuwen te kalmeren is om ze voor hun eerste dag in contact te brengen met hun manager.

Dit kan zo eenvoudig zijn als het organiseren van een 'virtueel bakje koffie' tussen de nieuwe medewerker en zijn manager. Tijdens dit gesprek kan de manager zichzelf voorstellen, een overzicht geven van de rol van de nieuwe medewerker en eventuele dringende vragen van de nieuwe medewerker beantwoorden.

Door nieuwe werknemers al in een vroeg stadium in contact te brengen met hun manager, zul je hen helpen zich meer op hun gemak te voelen en meer vertrouwen te krijgen in hun nieuwe rol. Dit geeft de manager ook de kans om de nieuwe medewerker persoonlijk te leren kennen, wat kan helpen om vanaf het begin vertrouwen en een goede verstandhouding op te bouwen.

58% van de nieuwe medewerkers ziet hun directe leidinggevende als de belangrijkste bron van informatie



Conclusie

Preboarding is een cruciaal onderdeel van het inwerkproces. Door vroeg te beginnen en duidelijke verwachtingen te stellen, kun je ervoor zorgen dat nieuwe werknemers zich vanaf de eerste dag (a) dieper verbonden met de organisatie voelen, (b) productiever zijn en (c) zich gelukkiger voelen en meer geneigd zijn om langer bij de organisatie te blijven. 

Volg de 6 tips om te preboarden als een pro!


Wil je meer tips en trucs voor het preboarden? Probeer onze ultieme preboarding checklist voor een perfecte start! (Engels)

Preboarding blog CTA


Onderwerpen: Featured , Preboarding
rightarrow-PINK
Meer onboarding content